Bárány curry, cukkíni, csicseriborsó
2013. november 16. írta: charliefirpo1

Bárány curry, cukkíni, csicseriborsó

Eddig ha curryről volt szó, mindig a csirkét választottam, pedig az indiai barátainknál a másik nagy befutó a bárány. Piszkálta is a fantáziámat már egy ideje, most meg pont kapóra jött nemrég a maradék báránysült. Ami maradt, kb. harminc deka, nem egy nagy mennyiség, emiatt kellett a zöldség is mellé. Meg, mert persze létezik a zöldséges curry nevű képződmény is, én meg gondoltam, ha a kettőt összerakjuk nagy baj nem lehet. Szóval így került ebbe most a cukkíni meg a csicseriborsó is. A fűszerezése curryhez képest visszafogott, amolyan „Budais, nézzük, mi van otthon"... A korianderrel is pofára estem, mert általában mindig van, de sose használom, most meg kellett volna, de pont nem volt. Petrezselyem viszont volt, zöld is, friss is, alapon ez lett helyette.

bárány_curry_alapok_1.jpg
Ha valakinek „épp" nincs otthon maradék bárány sült sem, 40 deka bárány apróhússal épp csak kicsit kell tovább főzni, amíg a bárány meg nem puhul. De disznóval is simán jó, bár ahhoz nem nyúlnának a curry hazájában..
És hát a verdikt. A curry-t én eddig is szerettem, ez meg a zöldségekkel, „pergős" rizzsel, maradékból, ha már unjunk a „pörkőtet", perfekt.

bárány_curry_serpenyőben_kész_falat_2.jpg

 

 

Hozzávalók, 4 főre

Maradék sült bárányhús, vagy friss báránylapocka, kis kockákra vágva, kb. 30-40 dkg,
Egy cukkíni, kisebb kockákra vágva,
Egy, 200 g-os konzerv csicseriborsó,
Három salotta, nagyobb darabokra vágva,
Három gerezd fokhagyma,
Ugyanennyi gyömbér, nagyobb darabokra vágva,
Egy paradicsom, nagyobb darabokra vágva,
Teáskanálnyi aprított koriander vagy petrezselyem levél,
Egy kimagozott csili,
Másfél teáskanálnyi curry por,
Fél teáskanálnyi őrölt paprika,
Fél teáskanálnyi szárított csilipehely, vagy szárított csili,
1,5 dl kókusztej,
1,5 dl húsleves alaplé,
Egy zöldhagyma, felkarikázva,
Egy bögre jázmin, vagy basmati rizs,
Két bögre víz,
Tengeri só,
Mogyoró, vagy olíva olaj

 

 

bárány_curry_serpenyőben.jpg

A salottát, fokhagymát, gyömbért, friss csilit aprítsuk össze konyhai aprítóval, vagy botmixerrel. Forró serpenyőbe öntsünk három-négy evőkanálnyi olajat, dobjuk rá a felaprított zöldségeket. Pirítsuk közepes lángon pár percig, majd fűszerezzük a curry porral, őrölt paprikával szárított csilivel. Vegyük nagyobbra a lángot, dobjuk rá a feldarabolt bárányhúst, keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a cukkínit, csicseri borsót, paradicsomot, majd öntsük fel kókusztejjel, húsleves alaplével. Forraljuk össze, fedjük le félig, közepes lángon rotyogtassuk fél órát. Ha a cukkíni kezd megpuhulni vegyük le a fedőt, sózzuk ha szükséges, és sűrítsük kissé be. Végül szórjuk meg kevés zöldhagymával, felaprított petrezselyem, vagy koriander levéllel.

bárány_curry_serpenyőben_kész.jpg

Miközben fő a curry, készítsük el a rizst. Egy közepes méretű, sütőbe is tehető lábasban hevítsünk fel kevés olajat. Pirítsuk rajta a rizs szemeket ameddig ki nem fehérednek. Öntsük fel vízzel, szórjuk meg négycsipetnyi sóval, fedjük le fóliával vagy fedővel és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe, 23 percre.

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr965637863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása