Falafel
2013. november 07. írta: charliefirpo1

Falafel

falafel_kész_1.jpg

Erre most úgy mondom hogy a legjobb, hogy nem emlékszem ettem-e már egyáltalán valahol is, de az egészen biztos hogy nem jártunk még az araboknál, illetve a görögöknél is inkább a húsételek érdekeltek. Nem baj, majd egyszer eljutunk oda is.
Szóval az autentikus életérzésnek kissé hiányában vagyok a témában, viszont nemrég megnéztük a Jeruzsálem ízeit, a Tv-paprikán. Ezen felbuzdulva vágtam neki a második próbálkozásnak, az elsőnek ugyanis csúfos vége lett. A falafel készítés egyik kellemetlen lefutása, ha a gondosan elkészített golyók szépen "felolvadnak" a forró olajban. Szóval egy hasznos tanács, mielőtt a felét kisütnénk, egynél nézzük meg szétesik-e. Itt még mindig jobb újragyúrni egy kevés liszt hozzáadásával, mint végignézni, ahogy szétmállik az aznap esti vacsoránk. Illetve ne használjunk konzerv csicseriborsót sem, mert abban túl sok a víz. Nos, tekintsük most ezt a kísérletezés velejárójának, és végül is, másodjára már minden simán ment. A végén még kis túlzással tényleg versenybe szállhatok majd a belvárosi arabokkal.

falafel_sül.jpg

Aki esetleg még nem hallott a falfelről úgy járhat vele, mint én az első találkozásomkor (most így már rémlik hogy egyszer vettem én már ilyet). Mikor beleharaptam jöttem rá, hogy ebbe bezony nincs hús, pedig egész jópofa kis fasírtnak néz ki elsőre. Ha meg a szokásos módon pitába, vagy laposkenyérbe csomagolva készítjük, vesszük, az egy akkora vega kaja, hogy egy húsevő a sok zöldségtől első olvasatra rosszul lehet. Szóval óvatosan, aki most épp kirántotthúst eszik.

Először is, ott van benne fél kiló csicseriborsó. Nem elég hogy a falafel csicseriborsóból van, a hummusz is. Mindkettő kevés hagymával, friss petrezselyemmel, korianderrel fűszerezve.

falafel_hozzávalók.jpg
Ehhez jön még a saláta. Ahogy olvastam, Libanonban pl. csemege uborkával és céklával adják, de én inkább most valami friss, színes salátát akartam. Amennyire friss, annyira színes is lett. Római saláta, paradicsom, vékonyra szelt lila káposzta, ráadásnak meg a krémes feta sajt, amivel ha összekeverjük, olyan mintha felrobbant volna egy tejeskanna a konyhakertben.


falafel_saláta.jpg
És hogy hogyan is fest ez az egész összerakva? Vékonyan megkenünk egy tortilla lapot (a szakújságírók most felszisszenhetnek, de ez a legegyszerűbb megoldás) hummusszal, rakunk rá egy keveset a salátából, falafelből, joghurtos és csípős (hát persze) "mártogatósból", majd szépen feltekerjük. A falafel gombócokat óvatosan összetörjük, így a salátával, joghurttal, paradicsommal egy zöldséges, krémes és ropogós, csípős, fűszeres "tölteléket" kapunk, tésztába csomagolva. Egy próbát mindenképpen megér még egy megrögzött húsevőnek is.

falafel_kész_2.jpg

 

 

Falafel kb. 4 főre

Falafel
250 g szárított csicseriborsó, egy éjszakára beáztatva (a víz kb. a borsó háromszorosa legyen),
Egy salotta, vagy vörös hagyma,
Két gerezd fokhagyma,
Teáskanálnyi római kömény,
Teáskanálnyi cayenne bors,
Evőkanálnyi petrezselyem levél,
Evőkanálnyi koriander levél,
Evőkanálnyi liszt,
Tengeri só,
Olaj a sütéshez

Hummusz
230 g főtt vagy konzerv csicseriborsó, átszűrve, lecsepegtetve,
Két gerezd fokhagyma,
100 g salotta vagy vörös hagyma, nagyobb darabokra vágva,
Evőkanálnyi koriander levél,
Evőkanálnyi petrezselyem levél,
Fél teáskanálnyi őrölt római kömény,
Fél teáskanálnyi cayenne bors,
Fél citrom leve,
Három evőkanálnyi tahini paszta,
Evőkanálnyi mogyoró olaj,
Kb. 1 dl meleg víz

Saláta
Négy-öt római saláta levél, csíkokra vágva,
Két maréknyi vékonyra szeletelt vörös káposzta,
12-15 szem koktélparadicsom, félbe vágva,
Két evőkanálnyi krémes fetasajt,
Pár csepp citromlé,
Evőkanálnyi olívaolaj,
Csipetnyi só

Joghurtos mártogatós
3 dl sűrű joghurt,
Evőkanálnyi felaprított korianderlevél,
Evőkanálnyi felaprított petrezselyemlevél,
Két gerezd fokhagyma, lereszelve,
Pár csepp citromlé,
Pár csepp olívaolaj,
Csipetnyi só

Csípős paradicsomos mártogatós
2 dl paradicsomszósz (maradék pizzaszósz ha épp van kéznél, vagy sűrített paradicsom csipetnyi sóval),
Két kávéskanálnyi Harissa

Búza tortilla lap, vagy pita


Falafel

falafel_nyers.jpg
A csicseriborsót szűrjük le, tegyük konyhai aprítóba a hagymával, fokhagymával együtt, daráljuk nem túl nagy darabokra. Adjuk a hozzá a száraz és friss fűszereket, dolgozzuk ezekkel is össze, végül enyhén sózzuk, szedjük tálba és gyúrjuk bele a lisztet is. Vizes kézzel formáljunk pingpong labda méretű golyókat, tegyük őket kiolajozott tányérra.
Egy szélesebb serpenyőben hevítsünk jó fél liter olajat, annyit, hogy legalább a feléig ellepje majd a fasírtjainkat. A forró olajban két perc alatt megsülnek, de egyszerre ne tegyünk túl sokat bele. Ha elkészült csepegtessük le, tartsuk melegen ameddig szükségünk nem lesz rá.

 

Hummusz

humusz.jpg
A hagymát, fokhagymát tegyük szintén konyhai aprítóba, daráljuk finomra. Adjuk hozzá a csicseriborsót, száraz és friss fűszereket, tahini pasztát, mogyoró olajat, fél citrom levét és törjük finomra. Közben sózzuk, kevés vízzel hígítsuk, amíg krémes, puha állagú masszát nem kapunk.
Szedjük tálba, szórjuk meg még egy kevés cayenne borssal, római köménnyel, friss koriander levéllel, végül locsoljuk meg kevés olívaolajjal.

 

Saláta, mártogatós
A salátához a felszeletelt római salátát, káposztát, paradicsomot, feta sajtot tegyük egy tálba, locsoljuk meg evőkanálnyi olívaolajjal, fél citrom levével, keverjük párszor össze, hogy feltapadjon a sajt a zöldségekre.
A két mártogatósnál keverjük egyszerűen össze a hozzávalókat.

Tegyünk egy tortilla lapot tányérra, kenjük meg vékonyan az egyik felét hummusszal. Szedjünk rá egy keveset a salátából, helyezzünk a tetejére három-négy falafelt. Locsoljuk meg a kétfajta mártogatóssal, a tortilla egyik végét hajtsuk be és tekerjük fel.

falafel_kész_félbe_vágva.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr215612432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása