Gazpacho
2013. augusztus 03. írta: charliefirpo1

Gazpacho

Szorosan kapcsolódik az előző bejegyzésemben említett ominózus születésnaphoz, ez volt az „előjáték" ugyanis. Egy masszív húsétel elé úgy gondoltam passzolhat valami hideg nyári leves. Két verzióban gondolkodtam, a kissé „bizarr" uborka krémlevesben, és a gazpachoban. Az uborka krémlevessel semmi bajom, de felmerült, hogy mi van, ha esetleg másnak van (kis nyaraló, egy véce, nem folytatom... :). Így végül gazpacho lett, ami a „visszajelzések alapján" elég jó döntésnek bizonyult.

gazpacho_3.jpg
A recept egyébként a „tökéletes gazpacho" néven gurul a Guardian oldalán. Kissé „igazítottam" ezt-azt, illetve a lenti mennyiségből lesz 2,5 liter, ha jól rémlik. Nem figyeltem sajnos hány adag lett belőle, olyan tíz-tizenötre saccolnám. (Szóval ha valakinek esetleg kevesebbre van szüksége, el lehet osztani a hozzávalókat).
És hát, ahogy említettem, azt mondták nem lett rossz.

 

Kb. 3,5 kg érett paradicsom, nagyobb darabokra vágva,
3 gerezd fokhagyma, nagyobb darabokra vágva,
Két sárga, két zöld kaliforniai, és egy kápia paprika, kimagozva, nagyobb darabokra vágva,
Egy uborka, meghámozva, kimagozva, nagyobb darabokra vágva,
30 dkg szikkadt kenyér, 15-20 percre vízbe áztatva,
1,5-2 dl víz,
3,5 dl jó minőségű olívaolaj,
Tengeri só,
Öt-hat evőkanálnyi sherry ecet,
Pár levél friss kakukkfű, oregánó, vagy petrezselyem,
30 dkg koktélparadicsom, nagyobb darabokra vágva

 

Először is keressünk egy botmixert, egy nagy lyukú szűrőt, két nagy befőttes üveget, és egy igen nagy tálat, vagy bödönt (kell majd még egy). Dobjuk a „bödönbe" a feldarabolt paradicsomot, paprikát, fokhagymát, uborkát, kezdjük el a mixerrel összeaprítani. Ha már szinte homogén (én ezután valamilyen megfontolásból leszedtem a keletkezett habot), adjuk hozzá több adagban az olívaolajat, közben folyamatosan keverjük.
A beáztatott kenyeret nyomkodjuk ki, adjuk a zöldségekhez. Dolgozzuk össze a mixerrel amennyire csak tudjuk, végül öntsük fel sherry ecettel, és sózzuk.
Szűrjük (enyhén passzírozzuk) át kanál segítségével egy durvább szitán egy másik tálba, közben adjunk hozzá néha egy kevés vizet. Végül töltsük a befőttes üvegekbe, és tegyük néhány órára a hűtő hátuljába.
Ha eléggé lehűlt, öntsük kb. 2-2 dl-t poharakba, óvatosan helyezzünk a tetejére (így nem süllyed el) néhány darab koktélparadicsomot, szórjuk meg friss zöldfűszerrel (kakukkfű, oregánó, petrezselyemlevél, koriander, amihez épp kedvünk van), frissen őrölt borssal, csepegtessünk rá még egy kevés ecetet, olívaolajat.


gazpacho_1.jpg
Ez egy "fapados" kivitel, ha nincs nagy sietség, lehet hozzá pirítani kenyérkockákat, illetve dobhatunk rá még pár darab paprikát, uborkát, néhány vékony szelet serrano, vagy valami hasonló sonkát.  Hallottam már vodkával is... :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr575443381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tekintsa Vakumba 2013.08.03. 16:23:37

Vagy babbal is biztos fintsee :D

charliefirpo1 2013.08.05. 09:16:00

@Tekintsa Vakumba: Jaigen, persze, babbal is :) (és tényleg van :)
süti beállítások módosítása