Karfiolos brokkolis rakott balhé
2012. április 27. írta: charliefirpo1

Karfiolos brokkolis rakott balhé

 

Ez az a kaja, amiből nem igazán lehet keveset készíteni. Még szerencse hogy egyszer vettem egy óriási kerámia „lavórt”, azóta csak erre használom, meg pulykátsütni. A sütőben nem is fér el csak átlósan.
Dehát ha szétszedünk egy brokkolit, meg egy karfiolt az akármennyire is kicsi, azér mennyiség. Próbáltam volna trükközni hogy majd kevesebb rizs, de esélytelen volt belegyömöszölni a kisebbik tepsimbe.
Így maradt a nagy batár. Ez a mennyiség olyan 8 kellemes adag, lehet enni egy darabig. Viszont jól melegíthető, még harmadnap is teljessen rendbenvolt. És persze fontos megjegyezni hogy rendkívül egésséges, kipucolja a bélcsatornákat is rendessen :)
 
Kellbele:
A húsos raguhoz
50 dkg darált sertéshús,
10 dkg erdélyi szalonna, kis kockákra vágva,
2 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
1 közepes répa, kis kockákra vágva,
2 szárzeller, kis kockákra vágva,
4 gerezd fokhagyma, felaprítva,
4-5 zsályalevél, felaprítva,
1 rozmaringág levelei, felaprítva,
3-4 kakukkfűág levelei, felaprítva,
1 szárított csilipaprika, vagy macskapöcse,
Késhegynyi őrölt római kömény,
1 dl száraz fehérbor,
1-2 dl húsleves alaplé vagy víz,
Frissen őrölt fekete bors,
Tengeri só,
Olívaolaj
 
A rizshez
1 fej vöröshagyma,
Fél bögre kerekszemű rizottó rizs,
Fél liter húsleves alaplé,
Olívaolaj,
 
És a végére
1 fej brokkoli, rózsákra szedve,
1 fej karfiol, rózsákra szedve,
1 csokor petrezselyem levelei, felaprítva,
6-800 g tejföl,
2 dl tejszín,
Maréknyi zsemlemorzsa,
20-25 dkg reszelt trapista sajt, vagy valami ilyesmi,
5-6 vékony szelet erdélyi szalonna, vagy bacon,
5-6 zsályalevél
 
Először elkészítjük a rizst. Ehhez egy lábasban kevés olívaolajon 5 perc alatt üvegesre dinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst. Kicsit megpirítjuk, ha kezdenek kifehéredni a szemek felöntjük annyi húsleveslével ami kb. egy ujjnyira ellepi. 15 percig főzzük kis lángon, közben sózzuk, borsozzuk. Ha elforrt volna a leve mindig csak egy keveset adjunk hozzá,a végére főzzük el amennyire lehet. Ha kész tegyük félre, hagyjuk kihűlni.
Következő lépés a húsos ragu. Széles, magas falú serpenyőben kevés olívaolajon pirítsuk zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a zellert, répát, vöröshagymát. 10 percig süssük kis/közepes lángon, vigyázva hogy ne barnuljon meg semmi.
10 perc után adjuk hozzá a zöldfűszereket, fokhagymát, csilit, vegyük feljebb a lángot. Kevergessük egykét percig, ameddig meg nem érezzük a foghagyma illatát majd dobjuk rá a darált húst is.
Sózzuk, borsozzuk, párszor forgassuk meg, aztán hagyjuk kis időre magára. Ha kezd nagyon sercegni keverjük át, így pirítsuk 10 percig. A végén öntsük fel borral. Ha elforrt adjuk hozzá az alaplevet is, vegyük le a lángot, tegyünk rá fedőt 5 percre. 5 perc után még egyszer ennyi ideig rotyogtassuk fedő nélkül is, hogy elforrja a levét amennyire csak lehet. Húzzuk félre, hagyjuk kihűlni.
A brokkolit, karfiolt közben lobogó sós vízben pár percig blansírozzuk, szűrjük le és tegyük hidegvízbe. A szárakat tegyük kicsit előbb a fazékba, ezeknek 2-3 perccel több kell mint a virágoknak.
Egy jó nagy, tepsit vagy valami ilyesmit kenjünk ki olívaolajjal, szórjuk meg kenyérmorzsával.
A rizst keverjük össze a hússal, terítsük szét a tepsiben, szórjuk meg petrezselyemmel - kevés borsot tekerhetünk még rá - . A tejfölt keverjük össze tejszínnel és kenjük meg vékonyan a ragut,majd szórjuk meg a sajt felével.
A brokkolit, karfiolt szűrjük és alaposan csepegtessük le, terítsük szét egy rétegben. Szórjuk meg sóval, borssal, kenjük meg az egészet a tejszínes tejföllel és szórjuk rá a maradék sajtot.
Rendezzük el a szalonnaszeleteket, zsályaleveleket és tegyük 190 fokos sütőbe, 40-50 perce. Ha a sajt és a szalonna megpirult a tetején kivehetjük.
Ennél az ételnél is igaz hogy minél tovább hagyjuk állni, annál jobban egybemarad. 
 
 
Amint az látszik is, már megint nem tudtunk eleget várni :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr594476624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása