Húsvéti fonott kalács
2012. április 08. írta: charliefirpo1

Húsvéti fonott kalács

 

Ha az ember sonkafőzésre adja a fejét, akkor van két órája otthon. Néz mondjuk egy filmet, alszik egyet, vagy hamár húsvét van, akár kalácsot is süthet. 
Nálam ugye ez nem kérdés :)
Kalácsot sütöttem már tavaly is, de az gyümölcsös volt, illetve kissé eltért a gyúrásos rész. Na itt most beleadtam apait anyait, majd fél órát kűzdöttem az elemekkel mire összeállt a dolog. Cserébe viszont egy rendkívül lágy állagú tésztát kaptam ami később eléggé meghálálta a belefeccolt energiát. 
 
Kellbele:
 
50 dkg liszt
60 g olvasztott vaj
Fél evőkanál só
100 g porcukor
1 felvert tojás
7 g porélesztő
3 dl langyos tej
1 tojás a kenéshez
 
Fél evőkanálnyi porcukrot elkeverünk 3 dl langyos tejben, rászórjuk az élesztőt és megvárjuk hogy felfusson.
Közben a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük a porcukorral, sóval. A tojást elkeverjük az olvaszott vajjal, majd az élesztős tejjel a lisztre öntjük.
Addig gyúrjuk ameddig össze nem áll, utána kilisztezett deszkán folytatjuk. Ha nagyon nem akarna összeállni egy kevés lisztet adhatunk hozzá (de csak egy keveset, és inkább kűzdjünk egy kicsit). Ha sima, könnyű, lágy tésztánk van visszatesszük a kilisztezett tálba, letakarjuk ruhával és valami szélcsendes meleg helyen dupljárára kelesztjük.
 
Közben egy tepsit kikenünk egy kevés vajjal, sütőpapírból "válaszfalat" hajtogatunk bele. Ha a tészta megkelt kettévesszük, átgyúrjuk, mindegyik gombócból három-három nemtúl vékony rudat formázunk.
A rudak végét összefogjuk és befonjuk. Kivajazott tepsire fektetjük, betakarjuk, megint a duplájára kelesztjük.
Végül megkenjük tojással és 180 fokos sütőben kb 30-40 perc alatt ilyenre sütjük:
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr524371858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása