Székelykáposzta
2011. november 08. írta: charliefirpo1

Székelykáposzta

 

A sertésperkelt találkozása a savanyú káposztával. A székelyekhez annyi köze van mint nekem Albert Einsteinhez, félreértések elkerülése végett. Viszont egy Székely József nevezető illetőhöz meg annál több, ahogy azt már több helyen is kinyomozták.
Ült az emberünk egy Petőfi nevezető gyanús egyénnel a kocsmában, enyhén másnapossan gondolom, és megkívánhatott egy adag pörköltöt. Viszont mivel a másnapos gyomrot a túl zsíros kaja megviselheti (vagy mert Petőfi elette már előle a pörkölt nagyját, ezen még vitatkoznak a történészek), gondolt egyet és fellazítatta egy adag káposztafőzelékkel vagy mivel. Legközelebb meg már így kérték.
Tisztára mint a Cézár salátája.
 
Kellbele:
1 adag sertéspörkölt, részleteket lásd itt: fast-food.blog.hu/2011/07/27/perkelt_2
1 kg savanyú káposzta
1 babérlevél
1/3-ad teáskanálnyi őrölt római kömény
Két evőkanálnyi zsír (sertés, mangalica, valami)
 
A pörköltet feltesszük másfél órára fedő alatt rotyogni. Közben egy nagy lábasban felolvasztjuk a zsírt, hozzáadjuk a savanyított káposztát, megszórjuk borssal, csipetnyi sóval, köménnyel, babérlevéllel és közepes lángon 5-10 perc alatt lepirítjuk.
A pörkölthöz adjuk, fél-háromnegyed óra alatt összefőzzük. Ha túlságosan felszívná a káposzta a levet kis vizet adhatunk hozzá. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Szokták habarni is, felénk nemszokják úgyhogy énse tettem. Nagy kanál tejföl kell rá és kész is.
Egy nap pihentetés után az igazi.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr23362712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.11.08. 10:58:22

Ez nagyon aranyos sztori.)) Csak tudnám németül miért Szegediner?

charliefirpo1 2011.11.08. 13:16:03

@teakert: Amiért a pörkölt meg gulasch náluk? ;)

teakert · http://teakert.blogspot.com 2011.11.08. 16:40:51

Azért ilyen könnyen nem szabadulsz!)) A gulasch a gulyás szóból származik, vagyis mégiscsak pörkölt. A szegediner viszont? Vagy egy Szegedi nevű ember révén került először be, és hozzá kötötték, vagy az első németajkú emberke Szegeden szembesült először eme műremekkel. Mert különben olyan, mintha a halászlé nem fischsuppe, hanem bajaer (bajai)lenne. Bár Bajának azért csak van köze a hálhoz. Lefárasztottalak?:DDD

charliefirpo1 2011.11.09. 09:19:48

A gulasch a gulyásból jön igaz, viszont az meg ugye leves, nem pörkölt. Ha megnézed a germán barátaink mindent gulyásnak hívnak amiben paprika és hús van és valamennyire is köthető hozzánk. De a szegediner-hez visszatérve, szerintem egyszerűen csak elbaszták, :) (pl -> warmekueche.de).
A halászlét inkább hagyjuk mert tiszai gyerek vagyok :)
És mi a helyzet a resztelt májjal? ;)

janikahhh (törölt) 2011.11.09. 14:47:41

Ahha. És a slambuc honnan ered, és mi a szemantika és szemiotika mögötte?

charliefirpo1 2011.11.09. 16:05:02

@Gonzó410: Hortobágyról. úgy hallottam hogy az egyik pásztor egyszer úgy berúgott hogy nem bírta kimondani a krumplistésztát. A jókis szatmári szilvától bódultan csak annyit tudott hörögni helyette hogy slambuc:)
süti beállítások módosítása