Hentestokány? Vagy valami olyasmi
2011. szeptember 29. írta: charliefirpo1

Hentestokány? Vagy valami olyasmi

Első munkahelyem jut róla eszembe. Van egy kis „menza” a Késmárk utcában, oda jártunk mindig ebédelni. Az öreg főszakács egész jól főzött bár néha megremeghetett a keze, amitől az étel kissé zsíros, olajos, túl fűszeres lett.
De nemis ez a lényeg. Ott ettem mindig hentestokányt. Ez volt az az étel, ami többé-kevésbé az ehető és olcsó metszetét jelentette számomra. 2005-ben aztán odébb álltam, azóta aszthiszem nem is ettem csak talán egyszer, de az nem hentes volt.
Hát most eljött ennek is az ideje.
Bár nemtudom mitől hentes, talán az egyik jól beazonosítható összetevő ami a tokányt hentessé teszi az a csemegeuborka lehet. Aztán lehet rosszul tévedek, de ettől még mondjuk nem lett rossz.
 
 
 
Kellbele (4 adag):
 
50 dkg sertéscomb, csíkokra vágva,
15-20 dkg csiperkegomba, negyedekre, nyolcadokra vágva,
20 dkg csemege uborka, felkarikázva,
5 dkg baconszalonna, vékony csíkokra vágva,
Két evőkanálnyi mangalicazsír, vagy vaj,
2 közepes fej vöröshagyma, felaprítva,
2 gerezd fokhagyma, szétlapítva,
Fél teáskanálnyi szárított vagy felaprított friss majoránna,
Fél teáskanálnyi szárított vagy felaprított friss kakukkfű,
Fél liter húsleves lé,
1 dl sűrű tejföl,
1 dl sűrű tejszín,
Fél evőkanálnyi dijoni mustár,
Tengeri só,
Frissen őrölt fekete bors,
Pohár száraz fehérbor
 
Nagyobb lábasban felolvasztunk két evőkanálnyi zsírt, rászórjuk a szalonnát. A hagymát, fokhagymát is hozzáadjuk, kis / közepes lángon üvegesre pirítjuk. Végül hozzáadjuk a húst is, feljebb vesszük a lángot és addig sütjük, ameddig ki nem fehéredik, illetve a szélei elkezdenek pirulni (vigyázva hogy a hagyma meg ne égjen).
Felöntjük fehérborral, amit nagy lángon teljesen elforralunk. Hozzáadjuk a gombákat, kissé ezt is lepirítjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel, majoránnával. Felöntjük annyi húsleveslével ami épp ellepi. Egy óráig főzzük kis lángon fedő alatt.
Ha a hús többé-kevésbé megpuhult levesszük a fedőt, feljebb vesszük a lángot és besűrítjük. Hozzáadjuk a mustárt, uborkát és levesszük a tűzről. Végül a tejszínt, tejfölt is hozzákeverjük.

Tésztával vagy rizzsel, én most a tésztát választottam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr333266362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása