Szarvasgerinc, sült tejkrém medvehagyma
2011. április 20. írta: charliefirpo1

Szarvasgerinc, sült tejkrém medvehagyma

 „Az európai dámvad vagy más néven európai dámszarvas, illetve röviden dámvad vagy dámszarvas (Dama dama) a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe és a szarvasfélék (Cervidae) családjábatartozó faj.

 
Kissé ellentmondásosra sikeredett a szombati vacsora. Épp nagy takarékosság van, ezért nemigazán akartam költekezni mindenféle húsokra, azt ettük ami a fagyasztóban volt. Hát ezmost épp egy jókora darab szarvasgerincet jelentett, amit még a télen sikerült egy barátom segítségével beszerezni.
Hamegmár szarvas gondoltam valami jópofát kellene készíteni belőle. Agyaltam egy ideig, meg megis néztem egykét dolgot de nemigazán tetszettek. Részben azért mert a legtöbb recept inkább téli,  a sült répa, paszternák és társai meg már a könyökömön jön ki lassan. Aztán végül Locatelli mellett döntöttem. Az agyonrágott áfonyás bohóckodást is elkerülendő. Kis csavar azért van benne, a tejkrém. Írta is hogy hülyén hangzik, de passzol hozzá, ezzel végül nekünk se volt ellenvetésünk. Leszámítva hogy nemigazán akart úgy elkészülni ahogy a könyvben szerepelt ezért kicsit improvizálni kellett. Meg persze hogy aktuális legyen a dolog sütöttem mellé némi medvehagymát zöld gyanánt.
 
 
Kellbele (2 főre):
 
Szarvas
Egy, kb. 40 dkg-os szarvasgerinc
Durva tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
100 g vaj
Mogyoró vagy más növényi olaj
Egy friss Rozmaringág
2-3 kakukkfűág
 
 
Vörösboros mártás
3 kisebb shalotta, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
Egy rozmaringág levelei, felaprítva
Három kakukkfűág levelei, felaprítva
Két zsályalevél, felaprítva
Egy evőkanál sűrített paradicsom
Egy pohár vörösbor
Fél evőkanál liszt
2,5 dl húsleves alaplé
25 g vaj
Olívaolaj
Tengeri só
Frissen őrölt fekete bors
Tabasco szósz
Balzsamecet eszencia, vagy balzsamecet
 
Tejkrém
90 g liszt
10 g kukoricaliszt
50 g cukor
5 tojás sárgája
500 ml tej
Zsemlemorzsa
Vaj
Tengeri só
 
Zenemellé: Pulp fiction soundtrack
Italmellé: valami testes veres
 
Tejkrém
 
A tejkrémhez felforralunk fél liter tejet. Közben a búza- és kukoricalisztet elkeverjük a cukorral, csipet sóval, tojással. Amint a tej felforrt fokozatosan a lisztes keverékhez adagoljuk, 5 perc alatt csomómentesre keverjük. Kb. 1 cm mélységben tepsibe öntjük, hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10-12 percre. Ha a teteje megdermedt (puding állagú) kivehetjük. Hagyjuk ismét hűlni egy negyed óráig legalább, majd köröket szaggatunk belőle. Megkenjük olívaolajjal, zsemlemorzsába forgatjuk. Serpenyőben vajat olvasztunk, minden oldalukat aranybarnára sütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
 
Vörösboros mártás
 
Kevés olívaolajon 5-8 perc alatt üvegesre dinszteljük a shalottát. Hozzáadjuk a rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát, fokhagymát és további egy-két percig pirítjuk. Beledobjuk a vajat, megvárjuk hogy felhabozzon majd felöntjük egy pohár vörösborral. Teljesen elforraljuk, megszórjuk liszttel, közepes lángon egy percig pirítjuk. Egy kanál sűrített paradicsomot adunk még hozzá majd felöntjük húsleveslével. Sózzuk, borsozzuk, 10-15 perc alatt besűrítjük. ÉN enyhén csípősen akartam enni ezért pár csepp tabasco-t csepegtettem bele, meg némi balzsamecetet még.
 
Szarvas
 
A húst egy órával a sütés előtt kitesszük melegedni. Egy serpenyőt amennyire csak lehet felhevítünk. A szarvas egyik oldalát megszórjuk sóval, borssal. A serpenyőbe két evőkanálnyi mogyorólolajat öntünk, majd belefektetjük a húst a fűszerezett oldalával lefelé. Miközben pirul, a felső oldalát is sózzuk, borsozzuk. 2-3 perc alatt körbepirítjuk. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, egy-két rozmaringágat, amivel a húst megkenjük kissé, majd jól meglocsoljuk még a felolvadt vajjal is. A serpenyőt befedjük alufóliával és a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre (ez kb. a médium ideje). 10 perc után kivesszük, kis időre pihenni hagyjuk, majd nem túl vékony szeletekre vágjuk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fast-food.blog.hu/api/trackback/id/tr552843572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása